Transitie Landbouwmuseum Tiengemeten

Transitie Landbouwmuseum Tiengemeten voor Natuurmonumentenzichtlijnen 2 Landbouwmuseum Tiengemeten

Op het natuureiland Tiengemeten ligt een Landbouwmuseum. Die rol van het museum moet positief verbeteren door ontsluiting van de collectie voor een brede doelgroep, aansturing op actieve samenwerking met de eilandpartners en een betere relatie tussen binnen en buiten. Ik begeleid bestuur en medewerkers bij de transitie.

Het Landbouwmuseum is leuk voor het hele gezin

Het Landbouwmuseum vertelt het verhaal over landbouw op Tiengemeten. Tot dit voorjaar leek het wel een ongeslepen juweel. Met zo’n dertig betrokken vrijwilligers, de unieke collectie en boeiende verhalen had het alles in huis om een prachtig klein museum te worden. Het was er een beetje te vol en de collectie was niet optimaal opgesteld. Dus daar hebben we wat mee gedaan.

We hebben behouden wat zo mooi was: zo vertellen bevlogen gidsen nog steeds even boeiend over hoe het vroeger ging. Bezoekers kunnen nu ook zonder gids op ontdekkingstocht. Er zijn om de haverklap leuke activiteiten voor het hele gezin. Met medewerking van Museum Rotterdam is een aantrekkelijke inrichting gerealiseerd. De pronkstukken van de collectie staan goed uitgelicht op sokkels en niemand gaat zonder een leuke nieuwe ervaring de deur uit. Je krijgt een fascinerend en veelal onbekend beeld van Nederland te zien.IMG_20141014_111019

Zelf ontdekken kan ook: In het museum kun je nu de machines zelf nabouwen van Meccano. Tijdens de workshops die aansluiten op activiteiten van Natuurmonumenten op Tiengemeten doe je allerlei ontdekkingen. Zo kun je zelf chips maken, experimenten met aardappelen doen en alles over bijen en honing te weten komen. Maak bijvoorbeeld eens een lampje van een aardappel!

Errepels, Terrow en Pee: Kom je ook naar de opening van de Errepel tentoonstelling op 22 mei? Het Erappel jaarprogramma biedt in elk seizoen nieuwe workshops met de aardappel in de hoofdrol. De rondleiders in het LMT nemen de bezoeker mee op een boeiende toer over errepels (aardappelen), terrow (tarwe) en pee (suikerbieten) en nog veel meer gewassen die vanouds op onze akkers groeiden.IMG_20150114_044745