Smartphone en natuur bijten elkaar niet

on

Geluk in het groen

Zit je je wel eens te ergeren aan al die mobieltjes in de natuur? Waarom zit toch iedereen op zijn schermpje te turen in plaats van te genieten van het mooie groen? Nu laten wetenschappers zien dat deze mensen net zo goed genieten van de natuur als wie zonder smartphone op pad is. Wat ze nog weten is welk tijdverdrijf hier een grote rol in speelt.

Wetenschappers hebben 2,2 miljoen tweets geanalyseerd en zijn tot de conclusie gekomen dat mensen in parken meer positief tweeten dan mensen rond grote vervoersknooppunten en in drukke woonwijken.

Het onderzoek van de internationaal vermaarde wetenschapper Kwan Hui Lim en anderen onderzoek combineerde sociale media, zoals Twitter en big data analytics om inzicht te krijgen in de welzijnsvoordelen van stadsparken. Wat blijkt is dat tweets in parken meer positieve inhoud bevatten en tweets in de bebouwde kom meer negativiteit.

Tot nu toe heden hebben onderzoekers de invloed van parken onderzocht aan de hand van vragenlijsten, interviews en tests zoals hartslagmetingenen en het stresshormoon cortisol.  Nu zijn voor het eerst smartphones, apps en berichten op sociale media onder de loep genomen om dit op grote schaal en in detail te onderzoeken. Veel mensen sturen veel berichten en de analyse daarvan kan ons iets vertellen over de impact van hun omgeving op hoe ze zich voelen. Honderden miljoenen mensen over de hele wereld gebruiken Twitter om hun dagelijkse activiteiten, gedachten en gevoelens te delen. Mensen plaatsen ook tweets die gekoppeld zijn aan de locatie vanwaar ze hem sturen. De woorden in elke tweet kunnen worden geanalyseerd op hun emotionele inhoud. Deze zogegenaamde ‘Sentimentanalyse categoriseert woorden als positief, negatief of neutraal. Tweets van mensen in parken blijken meer vreugde en vertrouwen te bevatten en minder woede en angst dan tweets van mensen in de bebouwde kom.

Waarom zijn mensen in parken gelukkiger?

Mensen kunnen om verschillende redenen gelukkiger zijn in parken. Parken kunnen helpen om te herstellen van de stress en mentale belasting van het leven in steden. Maar om precies te weten te komen welke kenmerken van parken het meest effectief zijn is meer onderzoek nodig.  Ze zijn een plek om te bewegen, om andere mensen te ontmoeten, of een podium voor evenementen en voor natuurliefhebbers.  We weten dat parken geweldige plekken zijn, maar we zijn nog steeds bezig om precies uit te zoeken waarom ze geweldig zijn. Als we hier meer over weten, kunnen we betere parken maken. Het optimaal benutten van openbare open ruimte en groene ruimte is echt belangrijk omdat steeds meer mensen in steden over de hele wereld wonen.

Bron: https://theconversation.com/tweet-all-about-it-people-in-parks-feel-more-positive-95290