Shinrin Yoku in Nederland?

‘The hottest thing since yoga’ aldus de NYT

‘Wat is een bomenbad? Je legt geen grote afstanden af, het gaat om het gebruik van de 5 zintuigen, om het waarnemen van de omgeving.’ Florence Willams is voor haar boek Naturefix op onderzoek gegaan. Ik heb het gelezen en ben sindsdien gefascineerd door Shinrin Yoku. Vanaf vrijdag start mijn training tot forestguide voor Shinrin Yoku.  Ik ben benieuwd naar de methodes en de  wetenschappelijke achtergrond.

Hoe belangrijk zijn bossen voor Nederland?

Je kunt in een handomdraai een behoorlijke lijst maken met redenen waarom een bos belangrijk is. Zelfs het asfaltminnende ministerie van Verkeer en Waterstaat denkt er nu over na om ’s lands snelwegen te omzomen met  bossen.  Miljoenen jaren hebben onze voorouders onder bladerdaken doorgebracht.  Er is een symbiose tussen bomen en mensen, –  en die kun je  meten.

In Japan is onder leiding van Qing Li het Forestry and Forest  Products Research Institute  opgezet.  Na wetenschappelijk onderzoeken met tienduizenden stedelingen is vastgesteld dat je door de praktijk van Shinrin Yoku oftewel het nemen van een  bomenbad  gezonder wordt. Het stresshormoon cortisol neemt af  en de bloeddruk  wordt lager.  Sindsdien is Shinrin Yoku hot.

 

Met De Stad Uit werken we er sinds 2015 aan kinderen  mee de natuur in te nemen,  educatie is ondergeschikt., Natuurlijk is het leuk om met zoekkaarten en een netje in een sloot te pielen en de verhalen van boswachters zijn absoluut  leuk en waardevol. Maar  ons gaat het er vooral om kinderen de kans te geven zich te verwonderen over hun omgeving. Over de ruimte, de  wind, de grassen en het zand.  Even dromen, of met je armen wijd een  heuvel afhollen. Ook dat werkt gezondheidsbevorderend, maar is vooral gericht op de cognitieve ontwikkeling en de versterking van bepaalde hersengebieden.

Bomenbad in de polder?

Heeft Shinrin Yoku hetzelfde effect als De Stad Uit? Of gebeurt er iets anders?

Wat kun je met Shinrin Yoku in ons platte polderland?  Werkt het ook in schriele oeverbossen en  parkjes?

Voor stichting Lekker Groen mag ik dat uit gaan zoeken. Ik ga een cursus doen bij de Ascociation of Nature & Forest therapy.  Deze organisatie in de VS en Canada geeft in januari een introductieweek op Costa Rica met daaropvolgend een diepgaande cursus met een online onderzoeksstage.  Dit traject is mede mogelijk gemaakt door de toekenning van een MAEX impuls.