n’Beetje natuur, grote invloed

on

Waarom is natuur beter voor je hersenen dan een stadspark? Mark Mieras is vanochtend op NPO 1 te horen. Hij vertelt over de invloed van natuur en platteland op de ontwikkeling van kinderen uit de stad. Willen jullie ook weten waarom het zo goed is voor je hersenen om de stad uit te gaan? Een experiment: probeer eens een rekensom te maken terwijl je wandelt. 438 min 142 bijvoorbeeld. Om die berekening te maken, blijf je vanzelf stil staan. Om te rekenen zijn andere hersenkwaliteiten nodig dan om te wandelen, alleen met veel moeite kun je beide tegelijk doen. Dit voorbeeld gebruikt de Nobelprijswinnaar Daniel Kahnemann om duidelijk te maken dat er twee hersensystemen zijn, elk met eigen kwaliteiten.

  • De warme kant regelt dat ons lichaam kan wandelen, zorgt voor onze sociale interacties en dat we op de rem trappen, nog voordat we beseffen dat er gevaar is op de weg.
  • De koele kant komt in actie als we na moeten denken, als we ons beheersen of zorgvuldig dingen uit willen zoeken. De koele kant is ook waar onze creativiteit tot inzet komt. Die koele moet getraind worden en heeft de juiste omstandigheden nodig om te ontwikkelen.

Kinderen in de natuur geven hun warme, impulsieve hersensysteem rust, en bieden daarmee ruimte aan de koele kant. Dat is waar De Stad Uit om draait en wat Mark Mieras vanochtend toelicht. De natuur, het Rotterdamse platteland, daar hoef je niet ver voor te reizen, het is heel dichtbij. Bijvoorbeeld in de Noordrand, waar vanmiddag in de polder Vlinderstrik het informatiecentrum De Melkschuur wordt geopend door Natuurmonumenten. Helaas komen veel Rotterdamse kinderen bijna nooit te stad uit. Ouders weten niet waar ze naartoe kunnen, wat daar te doen is en wanneer. De stad is een stenen vesting voor hen. Ze leven niet alleen met luchtvervuiling en hittestress, hun hersenen worden ook constant eenzijdig overprikkeld.

  • Kinderen in de stad hebben steeds vaker last van ADHD, diabetes, angsten en depressies.
  • Kinderen spelen 50% minder buiten dan 20 jaar geleden en hun speelruimte is met 90% geslonken.

Met een beetje natuur kan dit geneutraliseerd worden, dat vertelt Mark op NPO1, dat is  waar De stad Uit op inzet en waar via Groen doet goed de inspanning van tien Zuid-Hollandse  steden om draait. Mark Mieras is te horen op NPO 1 tussen 6 en 9 uur en daarna in het NOS Journaal.

Klik hier voor de link naar de factsheetDSU nieuwsflist Mieras

Advertenties