De plataan is geen patatduif

Dacht je ook dat de plataan wel de minst geschikte stadsboom is?
Blijkt zeer onjuist.
Gisteren liepen we mee met de ‘Hout’ wandeling van  het Nieuwe Instituut. Huib Sneep (zoek hem op, deze man moet je gewoon volgen als je van bomen houdt), brak een lans voor de plataan en dan vooral voor die op het Binnenrotteplein.
Daar wil onze welwillende en toch soms domme gemeente een brede bomenlaan weghalen, want die stoort bij de herinrichting van het plein.
“De rij platanen, – die vervangen we door bessenboompjes want bessen zijn beter dan platanen, beter voor de vogels (die door het gezonde alternatief uiteraard de patat zullen laten liggen) en beter voor de bio-diversiteit.”
Het gerucht gaat dat een plataan slechts 10 soorten beestjes op zijn gebladerte toestaat. Daardoor zijn ze het symbool geworden voor hoe je ecologische routes in de stad tot stilstand brengt. De plataan staat in rangorde naast de patatduif, – of, voor de plattelanders, naast de zwaan op je graanveld. We noemen hem nog net geen bijenkiller.
“Stop daar nu mee!” – zegt Huib Sneep, want juist de plataan is de beste stadsboom denkbaar.
Hij wordt groot, en dat is weinig bomen gegund.
De grote boom geeft veel blad en veel blad zorgt voor wel 10 kilo minder fijnstof per jaar. En voor voelbare afname van de hitte in de stad (juist nu moet je eens de proef op de som doen: loop van het Nieuwe Instituut naar het park en het is er zeker 5 graden koeler) .
Andere bomen blijven klein: ze kunnen slecht tegen vastgereden grond, houden niet van botsingen met de auto tegen hun bast, verliezen hard fruit en zijn bevattelijk voor rare ziektes waardoor ze om te haverklap voor het volgende sprietje moeten worden vervangen.
Houdt de plataan in ere dus en plant je bomen op een terp. Dat wou Huib ons ook nog meegeven.
Plus dat je ontdekt dat er zoiets is als de multiculturele bomenaanplant in Rotterdam, uitgestorven gewaande sequoia’s, Japanse en Amerikaanse bomen staan vredig naast het inheemse spul.

Of hij het nog een keer doet, zo’n wandeling? Nee! Maar als je hem volgt (waar zegt hij er niet bij) dan zul je zien dat hij best vaak ergens rondloopt. 10590537_1516335188581574_1002900479315224291_n

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s