5 tips om Rotterdams groen beter te beheren

on

Gisteren was een mooie mistige lentedag. Ik fietste door Noord langs de heuphoge boomstompen op de Benthuizerstraat, langs de verse stompen bij het Muizengaatje, langs de bergen versnippert hout langs de snelweg. Bij Metrostation Melanchton  lag mijn plukberm van hazelaars en tamme kastanje horizontaal en verzaagd tot lucifers en in Overschie waren nieuwe zandbergen vers op het landschap uitgereden. Stonden hier niet ergens de 1600 bomen van Boomplantdag 2008?Overschie maart 2014

Waar je ook kijkt, overal in de stad zie gerooide bomen en struiken. Rotterdammers houden van bomen, van parken, met struiken, van bloemen, bloesem en groene velden. Elke boom die omgehakt wordt doet pijn. Dat voel ik en dat voel jij ook.

Is het groen in Rotterdam vogelvrij? Wat hebben we gedaan feitelijk om ons groen te beschermen? Als je daarnaar kijkt lijkt het allemaal netjes geregeld. Zo hebben we de visie op kindvriendelijke wijken die bij elk bouwproject geïmplementeerd moet worden. Daarin staat dat grote seizoensbomen belangrijk zijn voor kinderen. We hebben het bomenstructuurplan en een visie op waar we welke bomen willen en we hebben protocollen over hoe we bij weg werkzaamheden met bomen omgaan. Als je naar de regels en afspraken kijkt zou je zomaar denken dat stad Rotterdam er alles aan heeft gedaan om haar groen en bomen juist te beschermen. Daarbij ken ik  veel van de Rotterdamse boomverzorgers persoonlijk. Ik weet hoe begaan ze zijn met hun bomen en ben onder de indruk van hun deskundigheid.  Waarom pakt dat in de praktijk zo anders uit? Waar gaat het mis?CAM01268

Kort samengevat: we accepteren dat projectontwikkelaars  tabula rasa  alles rooien en vlak maken voor bouwdoeleinden. We accepteren hun smoesjes, hun lulkoek en hun kortzichtige berekeningen, want dat het kosteneffectief anders kan zie je in tientallen Europsese steden en zelfs wij hebben er een voorbeeld voor namelijk Prinsenland. Prinsenland is een wijk met een hoge dichtheid aan bewoning maar wel ,met de uitstraling van buiten en landelijk wonen. Dat kan omdat  hier geen half Noordzeestrand  op de polders is gedumpt maar omdat de bestaande landschapsstructuur is behouden. Dus je woont niet op een zandvlakte met milimeterbomen maar op een landje met  sloot, treurwilg en waterkoetjes.

Een duurzaam groenbeheer bereik je niet door alleen regels te stellen en beleid te maken maar door in belangen te denken. Daar hoort een vernieuwende en onorthodoxe aanpak bij. Stel bijvoorbeeld groencoaches aan, deskundigen die met de BA”s en Ballast Nedams van de stad meekijken en bindende afspraken over behoud  van de landschapsstructuur maken. Dus achter je bureau vandaan en in het veld  zorgen voor behoud van de visuele kracht en de natuurlijke waarden.

Sinds 2008 volg ik het groenbeleid van de stad op de voet. Er is mooi beleid gemaakt, het wordt alleen niet goed geïmplementeerd en er zijn grote mazen in het net. Die mazen zijn in woorden te vatten: Dat zijn:

  1. ProRail en Rijkswaterstaat
  2. Ontbreken van beleid voor struiken en kleine bomen
  3. Het aan zet laten van bestuurders en uitvoerders met gebrek aan visie, kennis  en  voorstellingsvermogen bij  (denk aan de kaalslag in IJsselmonde, dat is alsof je bij je met jeuk bij je huisarts komt en hij schrijft je op voor een niertransplantatie).  

5 aanbevelingen waardoor de stad heel en groen blijft

  1. Houd je aan je afspraken: die zijn er dus kom ze na. Daarvoor zul je met bouwers en projectplanners moeten stoeien. Klopt. Maar die willen wel in deze tijd.
  2. Ga werk maken van  communicatie. Dus niet kapvergunningen  in een krant publiceren die in een beperkt  gebied door een beperkt  deel van de bewoners wordt gelezen. Zorg ervoor dat de mensen die je wilt bereiken ook daadwerkelijk worden bereikt. Als een boom in Noord wordt gerooid gaat me dat net zo aan als wanneer hij 100 meter verder in Hillgersberg Schiebroek wordt gerooid. Wat als je infoborden neerzet bij de te rooien bomen met een link naar aanvullende informatie. Wat als daar iemand serieus als vragen en voorstellen ingaat?
  3. Zoek onorthodoxe oplossingen – Ga bijvoorbeeld een bomenmakelaar aanstellen die vooraf met aannemers en projectontwikkelaars terreinen bekijkt. Je hoeft bestaand landschap niet te vernietigen door tonnen zand erop het gooien nadat je eerst alles kaal hebt gemaakt. Dat weten we al sinds prinsenland in 1992 is aangelegd. Die woningen worden als de fijnste in de stad beoordeeld juist omdat de oude landschapstructuur is behouden. Wat als je van je architecten en projectontwikkelaars EIST dat ze de bestaande natuur integreren in het ontwerp? Lopen ze dan weg? Welnee, juist in deze tijd zijn projectontwikkelaars blij dat ze opdrachten van de stad krijgen. Daar hoort wat voor, en dat moet zijn: ontwikkelen JA, maar MET behoud van de bestaande groenstructuur zijn.
  4. Maak de politiek – verbind je aan targets. Daar is juist nu de tijd rijp voor.
  5. De mazen in het net, daar slippen nu struiken en laag groen door, de bomen en struiken in particuliere tuinen en de groenstroken van Pro Rail en Rijkswaterstaat. Zullen we daar nou eens een plan voor maken met als doel dat niet meer lukraak gekapt en vernietigd wordt. Gewoon doen zou ik zeggen, want van wie is die stad? Van ons allen toch zeker? En net zoals je een monumentaal huis niet af mag breken als eigenaar mag je ook een monumentale boom in je tuin niet kappen. Punt.1900167_719202971433562_756927846_n
Advertenties