De stad en haar onbruikbare droomtuinen

on

Wanneer wordt een stukje groen een tuin?

Als je er een hek omheen zet?
Als je er ‘iets’ mee doet?
Zodra je ervan droomt dat het stukje berm, dat landje of verlaten veld een tuin zou kunnen zijn voor je?
Droomtuinen in overvloed!

Elk Perzisch kleed is eigenlijk een tuin. Kijk maar eens naar wat er aan je voeten ligt. Je ziet een ordentelijk stukje grond met bloemen en planten, watertjes en een hek eromheen. Dat is de hemelse tuin die het paradijs verbeeld.

unicorns_Shah_600

Ik kom daarop vanwege het artikel over eenhoorns onderaan deze blog. Al sinds de middeleeuwen, sinds de dame en de eenhoorn in het Musee Cluny zeg maar, gaat het grote verhaal van het leven ook over tuinen. Op kleden, op prenten, in boeken en op schilderijen kun je zien hoe mensen voor ons over tuinen dachten.
Een tuin in de middeleeuwen onderscheid zich van het wilde groen doordat er een hek omheen staat.tapijttuin

Qua begroeiing is er weinig verschil verder.  Bomen, en struiken, het landschap, kennelijk was het groen zo vanzelfsprekend dat meestal niemand de moeite nam om het meer dan aanduidingsgewijs n het geschilderde verhaal op te nemen.
Later krijgen tuinen en parken vorm. Ook in de renaissance en de barok herken je een tuin omdat er een afbakening aan is gegeven met bijvoorbeeld een hoge heg, een tuinmuur of een poort. Daarnaast krijg je romantisch ruige landschappen op schilderijen die juist anti hek

zijn. Het verschil tussen natuur en geordend landschap wordt scherp. Je hebt natuur en je hebt de tuinen en het park, en die herkennen je vanwege de orde in het landschap en afbakeningen tussen aanleg en ‘gewoon groen.
In onze tijd zie je allerlei nieuwe vormen van groen. Het stedelijk landschap,  recreatie groen,  natuurherstel….

De foto van de eenhoorndames op een New Yorks balk
En verlangend mijmeren we over de stad en haar ongebruikelijke tuinen, haar onbruikbare droomtuinen. Het groen in je hoofd is soms krachtiger dan het echte groen om je heen. Zodra er ergens een eenhoorn komt kijken zegt dat iets over perceptie van groen, zoveel is duidelijk.on laten dat zien. Tejal Shah  maakte  de video Between the Waves met  mollige vrouwen en jonge mannen die alleen met enkele dunne windsels zijn bedekt en door een stomp wit hoorntje als eenhoorn zijn verkleed. Ze staan hier op een stenig balkon en kijken over groene daken. En daarmee is de stad het bos geworden, de beton jungle zeg maar. Een groen dak is een manier van tuinaanleg als je het zo bekijkt. Zo’n dak is een rampentuin, want hij is onbruikbaar. Zelfs voor eenhoorns. Maar wel iets om naar te verlangen en over te dromen kennelijk. Je ziet het de eenhoordames doen, en hoe vaak is de fotomontage over groen daken in de stad niet verspreid ondertussen.rotterdam-groene-daken-300x201

De GroeneLoper010 werkt sinds 2011 aan de beeldvorming van Rotterdam als groene stad. Dat is aardig gelukt: Heel veel mensen hebben het groen in hun buurt ontdekt. Heel veel mensen zijn zelf aan de slag gegaan in buurt tuinen en hebben door wat te scheppen en een hek van een anoniem landje hun paradijs gemaakt.
Waar wil je je eenhoorns nu laten grazen is de vraag?
Hoe wordt je van praktische uitvoerder weer conceptontwikkelaar? Dat is de vraag voor GroeneLoper010.

Meer lezen over eenhoorns? Hier een artikel over Cloysters in New York en de Unicorn expositie

1.-The-Unicorn-in-Captivity_600_cloisters

Advertenties