2009 Artikelen voor Stadskrant Rotterdam

Wollefoppengroen&Co: Zevenkamp’s groen ontdekken

Een bloemkoolwijk, zo wordt Zevenkamp weleens genoemd. Niet omdat er meer bloemkool wordt gegeten, maar omdat de straten tussen de lage woningen in lussen en kronkels lopen. Dat vond men knus in de jaren tachtig. Is Zevenkamp met zijn nauwe voortuintjes nog van deze tijd?

Tussen de winkels van het Ambachtsland en de speeltuin Taka Tukaland ligt een verrassend modern stukje groen. Dit voorjaar ging de spade de grond in voor de proeftuin van Wollefoppengroen&Co. Frenk Walkenbach vertelt: “De tuin bestaat uit eetbare planten en wordt beheerd volgens de permacultuur methode. Door de juiste planten samen te laten groeien houdt de tuin zichzelf in stand. We gaan ook beginnen met stadslandbouw. Door en voor de buurt worden allerlei eetbare planten verbouwd.”

Trots laat Frenk een opvallende kas zien. Als een geslepen juweel ligt hij te glinsteren in het gras: “Dit bijzondere bouwwerk geeft warmte en beschutting aan jonge tomatenplantjes, kruiden en een vijgenboom.”

Wollefoppengroen &Co is een initiatief van betrokken bewoners rond het Wollefoppenpark. Zij zetten zich in voor het opknappen van het park en de omgeving. Door goede samenwerking tussen bewoners, gemeente en stichting Orion ontstaan er hier nog meer bijzondere projecten zoals de vijf kilometer lange trimbaan waarlangs men de stad even vergeet. Frenk vertelt: “Onze projecten zorgen voor veel betrokkenheid en een gezellige sfeer in de wijk. Mensen komen met elkaar in contact dragen bij aan een gezonde omgeving.”

Het Wollefoppengroen is op 24 september het startpunt van de Groene Loper. Een tocht van dertig kilometer langs verrassende groene plekken, van Zevenkamp tot aan de Tuinen aan de Maas. Met de opbrengst worden nieuwe groene initiatieven in de stad gefinancierd. Wollefoppengroen &Co is genomineerd als groen doel. Door mee te lopen sponsort men hartverwarmend groen in de stad. Inschrijven kan vanaf half juli.

http://www.wollefoppengroen.n

Als parels op een streng liggen ze er: de parken, natuurgebieden, volkstuinen, groene daken en stadlandbouwprojecten. Volkstuinvereniging Zestienhoven in Overschie is zo’n groene parel met verrassend groen en een spannend verhaal.

Scheerling en monnikskap: ontdek de heksentuin in Overschie

“Zo groot als voor de aanleg van de nieuwe woonwijk is Volkstuinvereniging Zestienhoven niet meer,” zegt Ad Deliën, “maar er is veel te ontdekken.” Behalve hun eigen plekje onderhouden de tuinders van de vereniging ook de stroken gemeenschappelijk groen van het park. Ad vertelt enthousiast over de vlindertuin, het insectenhuis en de homeopathische tuin, die in thema’s is ingedeeld.

“Dit is dus de heksentuin en weet je wat dit is?” Hij wijst een hoge plant met schermbloemen aan. “Heb je weleens van Aristoteles gehoord en hoe hij aan zijn dood kwam? Door de scheerlingbeker te drinken!” De oude Grieken gebruikten een aftreksel van de zaden van de gevlekte scheerling om ter dood veroordeelden te berechten. “In het wild kom je deze plant niet meer tegen,” stelt Ad gerust en legt dan uit hoe hij zelf tincturen en zalf maakt van de geneeskrachtige planten. Hij wijst een goudgele bloem aan: “Dat is Goudsbloem. Daar kun je makkelijk zelf een heerlijke huidcrème van maken.” Steeds meer mensen weten dat de natuur geneeskracht te bieden heeft. Ad Deliën, klassiek homeopaat en natuurgeneeskundig therapeut, kwam erachter toen hij drogist was. In de VTV Zestienhoven legt hij graag uit hoe je de geneeskracht van planten kunt gebruiken. De volkstuin heeft elke dag de poort open. Iedereen is uitgenodigd er rond te struinen langs vlinder- en rozentuinen en is welkom op het gezellige terras van de vereniging.

Tijdens de Groene Loper 010 geeft Ad Deliën rondleidingen. De Groene Loper 010 is een ontdekkingstocht en sponsorloop langs verrassende groene plekken, van Zevenkamp tot aan de Tuin aan de Maas. Door mee te lopen sponsort men hartverwarmend nieuw groen in de stad. Voor meer info: Volkstuinvereniging Zestienhoven; Terletweg 20-21, Rotterdam.

Burgemeester Aboutaleb plantte op de  Groene Loper een boom in het Wollefoppengroen.

Verrassende groene geheimen

Als parels op een streng liggen ze er: de parken, natuurgebieden, volkstuinen, groene daken en stadslandbouwprojecten. De ontdekkingstocht naar de groene ziel van de stad was op 24 september onder de naam: Groene Loper 010.

Bijzondere onbekende plekjes passeerden tijdens de Groene Loper 010 de revue. Rotterdammers konden meedoen aan allerlei activiteiten op vele groene bijzondere plekken, van Zevenkamp tot aan de Tuin aan de Maas.
Zo kon u de burgemeester tegenkomen op het Wollefoppengroen bij het boomplanten. Op volkstuin Zestienhoven was er een slow tea en de tuktuk bracht bezoekers naar de boer in polder Schieveen.
In Delfshaven was het duurzaam gerenoveerde Justus van Effencomplex voor het eerst te bezichtigen en kon het publiek kennis maken met de mensen achter de Voedseltuin bij de Voedselbank.

Groene plattegrond
De groene ziel van de stad kunt u ook na 24 september blijven ontdekken. Het groen in Rotterdam is altijd open: doordeweeks en in het weekend. U kunt eropuit in elk seizoen en met de fiets of te voet bijzondere pareltjes bewonderen langs de groene route. Plattegronden vindt u op de website van de Groene Loper. Ook zonder papier kunt u de routes volgen. U kunt namelijk ook de bijgevoegde QR-code met uw smartphone scannen of het webadres op uw mobiele telefoon invoeren.

Ecologisch paradijs
De Groene Loper was behalve een ontdekkingstocht ook een sponsorevenement voor meer groen in de stad. Na een spannende verkiezing voor ‘Groen Doel’ heeft de binnentuin van De Nieuwe Buren in Spangen gewonnen. De buren willen de binnentuin groener maken. Die is nu nog stenig en saai. De bewoners willen hier een ecologisch paradijs van maken met bloemen, groentebedden en speelplekken voor kinderen.

Warm hart
De prijs? Dat is het inschrijfgeld en de opbrengst van het programmaboekje van de Groene Loper. De gemeente Rotterdam draagt het initiatief ook een warm hart toe en doneerde € 1000,-. Ook andere partijen deden een duit in het zakje. Samen met Woonstad Rotterdam bekijken de betrokkenen hoe zij de tuin groener gaan maken.

Als parels op een streng liggen ze er: de parken, natuurgebieden, volkstuinen, singels, groene daken en stadlandbouwprojecten. Het Wollefoppenpark in Zevenkamp is zo’n bijzondere plek en een van de onverwachte groene oases van Rotterdam.

Advertenties